Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Együtteseink

Szimfónikus zenekar

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének Szimfonikus Zenekara az intézet megalakulása óta, több mint harminc éve működik. Fő feladata a klasszikus zenekari repertoár mellett kortárs zeneszerzők műveinek bemutatása. Olyan nagyhírű karmesterekkel és szólistákkal koncerteztek együtt, mint Rupert D’Cruze, Wolfgang Gabriel, Falvai Sándor, Lantos István, Perényi Eszter. A zenekar vendégszerepléseken vett részt Európa különböző országaiban, Szlovákiától Angliáig. A rendszeres egyetemi hangversenyek (Tanévnyitó, Karácsony, Húsvét) mellett több alkalommal sikerrel szerepeltek a "Bartók +..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál programjaiban is.  A zenekar művészeti vezetője Bartal László karnagy úr, a Magyar Állami Operaház művésze.

 

Nőikar

Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének Nőikara 1987-ben eredetileg az intézmény gyakorlókórusaként alakult. Rendszeres résztvevője a város zenei életének, számtalan rádiófelvétel, bel-és külföldi koncert-és fesztiválfellépések jelzik tevékenységét. A reneszánsztól a XX. századig terjedő a capella repertoárja mellett rendszeresen vállalkozik oratórikus művek bemutatására is. Karnagya Sándor Zoltán, az Intézet tanára.

Nemzetközi versenyen első alkalommal 2001-ben vettek részt Fivizzanoban (Olaszország), ahol nőikari, és egyházzenei kategóriában is első díjat kaptak. Azóta számos versenyen értek el sikereket, legutóbb 2012-ben Neuchatelben (Svájc) és Debrecenben a Bartók Béla Nemzetközi kórusversenyen nyertek második díjat.


Vonószenekar

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete Vonószenekara 1999 óta működik folyamatosan Kostyál Kálmán vezetésével. Repertoárja felöleli a korai barokktól (Purcell, Bach) egészen a XX. század végéig (Fekete Gyula) terjedő zeneirodalmat, mely természetesen a növendékek cserélődésével együtt folyamatosan változik. Büszkék vagyunk arra, hogy régebben végzett növendékeink sokszor visszajárnak ezekre az órákra.

 

Rézfúvós együttes

AzIntézet Rézfúvós együttese több mint húsz éve folyamatosan működik, klasszikus felállásban: 4 trombita, 1 kürt, 4 harsona, tuba. Alkalmanként kiegészül az egyes művek által megkívánt hangszerekkel. Az alapítás Zobay Béla nevéhez fűzodik, de rövid időn belül Nemes Ferencné lett az együttes vezetője, Zobay Béla pedig aktív tagként vett részt a munkában. Nemes Ferencné komoly munkával színvonalas műsorokat állított össze, a reneszánsztól a kortárs zenéig terjedő repertoárral, s az akkori lehetőségekkel élve több külföldi utazást is szervezett. A hazai hangversenyek mellett felléptek Olaszországban, Svájcban, Ausztriában, Németországban, Angliában. A belgiumi Nerpeltben rendezett versenyen pedig „Cum laude” díjat nyertek az együttessel.

Nemes Ferencné nyugdíjazásával 2006-tól vette át az irányítást Zobay Béla. Az együttes elsősorban az Egyetem szolgálatában áll, rendszeresen szerepel a különféle konferenciákon, rendezvényeken, szakmai napokon. Állandó résztvevője a Kutatók éjszakája programsorozatnak és évente fellép az Egyetem karácsonyi koncertjén is. Visszatérő vendége az Észak-Magyarországi Trombitás Találkozóknak, megyei rézfúvósversenyeknek, népszerűsítve a Zeneművészeti Intézetet. Az együttes a Kassai Konzervatórium meghívására 2010-ben Szlovákiában koncertezett.