Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
IntézetünkEgyütteseink

Együtteseink

 

SZIMFONIKUS ZENEKAR

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének Szimfonikus Zenekara az intézet megalakulása óta, több mint harminc éve működik. Fő feladata a klasszikus zenekari repertoár mellett kortárs zeneszerzők műveinek bemutatása. Olyan nagyhírű karmesterekkel és szólistákkal koncerteztek együtt, mint Rupert D’Cruze, Wolfgang Gabriel, Falvai Sándor, Lantos István, Perényi Eszter. A zenekar vendégszerepléseken vett részt Európa különböző országaiban, Szlovákiától Angliáig. A rendszeres egyetemi hangversenyek (Tanévnyitó, Karácsony, Húsvét) mellett több alkalommal sikerrel szerepeltek a "Bartók +..." Miskolci Nemzetközi Operafesztivál programjaiban is.  A zenekar művészeti vezetője Bartal László karnagy úr, a Magyar Állami Operaház művésze.

 

 

VEGYESKAR

A Miskolci Bartók Kórus 1975-ben városi oratóriumkórusként alakult. Napjainkban tagjait az Intézet, az Egyetem jelenlegi és volt hallgatói alkotják. A kórus a 70-es évek közepétől kialakult kettős profillal rendelkezik: oratórikus művek előadására vállalkozik valamint a capella műsorokat ad elő, a reneszánsztól napjaink zenéjéig. Az énekkar jelentős szerepet tölt be a város zenei életében. Miskolcon filharmóniai hangversenyeken, az Operafesztiválon, a Miskolci Kamarakórus Fesztivál hangversenyein, az Egyetemi Hangversenysorozat koncertjein évente 3-4 oratórikus művet ad elő, gyakran az Intézet, illetve a Miskolci Szimfonikus Zenekar partnereként. Korábbi hangversenyein több kortárs mű ősbemutatója, illetve magyarországi bemutatója is elhangzott. A vegyeskart Sándor Zoltán karnagy vezeti.

 

 

KAMARAKÓRUS

Az „In Aeternum” Kamarakórus a Bartók Kórus korábbi és jelenlegi tagjaiból alakult 2013 szeptemberében, amely több sikeres hangversenyt adott Miskolcon és a környező településeken. Első nemzetközi megmérettetésként a pozsonyi kórusversenyen vett részt, ahol folklór kategóriában első díjat nyert. Jelenleg a karvezetést tanuló hallgatók gyakorlókórusának szerepét is betölti. Az együttest Sándor Zoltán karnagy vezeti.

 

 

NŐIKAR

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének Nőikara 1987-ben eredetileg az intézmény gyakorlókórusaként alakult. Rendszeres szereplője a város zenei életének, számtalan rádiófelvétel, CD lemezek, bel-és külföldi koncertek jellemzi tevékenységét. Nemzetközi versenyen első alkalommal 2001-ben vettek részt Fivizzanoban (Olaszország), ahol nőikari, és egyházzenei kategóriában első díjat kaptak. Azóta számos rangos nemzetközi verseny és fesztivál - Arezzo, Cantonigros, Debrecen, Krosno, Loreto, Neuchatel, Verona - résztvevői voltak. A reneszánsztól a XX. századig terjedő a capella repertoárja mellett rendszeresen vállalkozik oratórikus művek bemutatására is.  A kórus 2018-tól felvette a Miskolci Egyetem Nőikara nevet. Karnagya Sándor Zoltán, az Intézet tanára.

 

 

VONÓSZENEKAR

A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézete Vonószenekara 1999 óta működik folyamatosan Kostyál Kálmán vezetésével. Repertoárja felöleli a korai barokktól (Purcell, Bach) egészen a XX. század végéig (Fekete Gyula) terjedő zeneirodalmat, mely természetesen a növendékek cserélődésével együtt folyamatosan változik. Büszkék vagyunk arra, hogy régebben végzett növendékeink sokszor visszajárnak ezekre az órákra.

 

 

RÉZFÚVÓS EGYÜTTES

Az Intézet Rézfúvós együttese több mint húsz éve folyamatosan működik, klasszikus felállásban: 4 trombita, 1 kürt, 4 harsona, tuba. Alkalmanként kiegészül az egyes művek által megkívánt hangszerekkel. Az alapítás Zobay Béla nevéhez fűzodik, de rövid időn belül Nemes Ferencné lett az együttes vezetője, Zobay Béla pedig aktív tagként vett részt a munkában. Nemes Ferencné komoly munkával színvonalas műsorokat állított össze, a reneszánsztól a kortárs zenéig terjedő repertoárral, s az akkori lehetőségekkel élve több külföldi utazást is szervezett. A hazai hangversenyek mellett felléptek Olaszországban, Svájcban, Ausztriában, Németországban, Angliában. A belgiumi Nerpeltben rendezett versenyen pedig „Cum laude” díjat nyertek az együttessel.

Nemes Ferencné nyugdíjazásával 2006-tól vette át az irányítást Zobay Béla. Az együttes elsősorban az Egyetem szolgálatában áll, rendszeresen szerepel a különféle konferenciákon, rendezvényeken, szakmai napokon. Állandó résztvevője a Kutatók éjszakája programsorozatnak és évente fellép az Egyetem karácsonyi koncertjén is. Visszatérő vendége az Észak-Magyarországi Trombitás Találkozóknak, megyei rézfúvósversenyeknek, népszerűsítve a Zeneművészeti Intézetet. Az együttes a Kassai Konzervatórium meghívására 2010-ben Szlovákiában koncertezett. 

 

 

RÉGIZENE EGYÜTTES

Régizene együttes

Az Intézetben 1998-ban alakult meg a furulya tanszak, melynek tevékenységi körét azóta is első sorban a régi korok muzsikái határozzák meg. 2008-tól lett lehetőség Régizene együttes tantárgy létrehozására, mely ekkoriban még elsősorban kisebb zenei formációk működését tudta biztosítani. 2018-tól jött létre egy nagyobb együttes, ahol a furulyások mellett gitárosok, vonósok, rézfúvósok és énekesek is megjelentek. Egyre több lehetőség van arra, hogy a mai modern hangszereken játszó hallgatók régi hangszerek hiteles másolatait is kipróbálhassák, és az együttes munkájában aktívan használják. A létszámában folyamatosan bővülő csapat elsősorban a 16-17. századi zeneirodalom igen ritkán hallható remekműveit tűzi műsorára, melyet lehetősége volt már többször is bemutatni a miskolci közönségnek.